València, 2 de desembre de 2016 – El President de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha inaugurat el Curs de Dret Parlamentari d’alumnes de la Universitat Politècnica de València reivindicant un paper destacat dels valencians i valencianes en una futura reforma constitucional. Segons el President del parlament autonòmic, “les valencianes i els valencians perdérem el tren en la redacció de la Constitució de 1978 i en la transició política cap a la democràcia. Prova d’això és que no anàrem per la via del 151 i això suposa que estem reconeguts com nacionalitat en el nostre Estatut però no per l’Estat, perquè el paper i el protagonisme dels valencians en eixa transició va ser pobre”.

Per això, el President de la cambra valenciana ha reivindicat un protagonisme del poble valencià que ha de ser reconegut “en la segona transició, que esdevindrà amb un procés de reforma constitucional que cada dia és més evident i necessari. No podem perdre el tren i, per damunt de tot, no podem permetre que se’ns limite com se’ns està limitant via sentències del Tribunal Constitucional que no ens deixa legislar en matèria de dret civil valencià”, segons Morera.

No obstant això, Morera ha advertit que cal una gran responsabilitat política “davant de l’escenari que s’obri amb una possible segona reforma constitucional, els valencians i valencianes hem de tindre un paper proactiu i tindre molt clar quin és el model que volem i ho hem de decidir entre totes i tots perquè no decidisca ningú més per nosaltres. En el panorama polític espanyol tenim moltes tensions en l’actualitat i els valencians i valencianes hem de fer un pas endavant, hem de passar de la protesta a la proposta, una proposta que ha d’articular tota la societat valenciana des d’una posició ben treballada i consensuada”.

El President de Les Corts ha assegurat en l’inici del Curs de Dret Parlamentari amb alumnes de la Universitat Politècnica de València que el tema de la reforma del model constitucional “és una qüestió molt important perquè el document de 1978 ha quedat xicotet i fa falta fer una reforma molt ben feta, en la qual quede resolt un problema tan important per a nosaltres com és el del finançament, perquè es tracta d’una qüestió que afecta al principi d’igualtat, que no es compleix i fa que se’ns tracte com a rics i ens fan pagar com a rics malgrat ser una autonomia pobra i empobrida”.

Morera ha advertit que davant d’eixe procés, “s’ha de fer una bona política, amb rigor, amb una bona anàlisi que farà que la societat avance, fugint de la crispació i evitant perdre el tren que vàrem perdre amb la primera transició”.

Esta noticia también está disponible en: Castellano

DEIXAR UN COMENTARI

Escribe tu comentario
Please enter your name here