València, 20 d’abril de 2018 – Les Corts Valencianes s’han convertit en el primer parlament regional del món que forma part del Google Arts & Culture, la iniciativa amb la qual Google tracta de fer la cultura accessible gratuïtament a través d’internet. Esta plataforma online compta en l’actualitat amb informació de més de 1.500 institucions culturals de setanta països, permetent als usuaris d’internet explorar l’art, la història i les meravelles del món, des dels quadres d’habitacions de Van Gogh a la cel·la on va estar empresonat Mandela. Esta és la primera ocasió en la qual incorpora a la plataforma a un parlament autonòmic i ja ha digitalitzat altres seus com el Congrés dels Diputats, l’Assemblea Francesa o la Casa Blanca.

La nova exhibició online de les Corts Valencianes en Google Arts & Culture posa a l’abast de qualsevol usuari d’internet 30 elements digitalitzats, entre els quals s’inclouen les obres d’art de prestigiosos pintors i escultors com Ignacio Pinazo, Carmen Calvo o Manuel Boix, així com el llenç de la Batalla d’Almansa, una pintura que permet conèixer la història del poble valencià. A més ofereix dos reportatges, un sobre l’art en el Palau dels Borja i un altre sobre el propi edifici que alberga les Corts Valencianes. La informació pot llegir-se en valencià, castellà i anglés, segons l’idioma habitual que utilitze l’usuari en navegar per la xarxa.

Finalment, permet realitzar una visita virtual en Google Street View per algunes zones de l’edifici així com per l’hemicicle amb un simple clic. Per a capturar estes imatges es va utilitzar tecnologia pròpia de Google: el trolley és un vehicle a manera de carret sobre el qual es munta una càmera dissenyada per a capturar les imatges d’interiors dels projecte cartogràfics de Google. Este carret d’alta tecnologia va ser desenvolupat inicialment en 2009 per a oferir als usuaris l’experiència de visitar un museu virtualment. Pot usar-se en galeries i museus sense causar destorbs i garanteix en tot moment la seguretat de les obres exposades. Posseeix una càmera panoràmica per a capturar imatges de 360º, un làser per a mesurar les distàncies entre parets, sensors de moviment per a monitoritzar la seua posició, un disc dur per a emmagatzemar dades i un ordinador portàtil per a controlar el sistema operatiu que utilitza.

La Mesa dels Corts Valencianes va decidir a l’octubre de 2015 engegar esta exhibició online, en considerar que amb ella contribuiria a la difusió de la història i patrimoni de tots els valencians. Per això es va signar un conveni amb el Google Arts & Culture pel qual esta entitat aportava tots els recursos tecnològics, i les Corts facilitaven amb mitjans propis la informació i documentació necessària, per la qual cosa no ha tingut cap cost per a les arques públiques. Durant quasi dos anys s’han estat realitzant els treballs que es publiquen en la xarxa coincidint amb els actes del 25 d’Abril, Dia de les Corts Valencianes. L’exposició pot ampliar-se en el futur afegint nous reportatges i continguts.

El President de les Corts Valencianes, Enric Morera, la Vicepresidenta primera Carmen Martínez i el responsable de relacions institucionals de Google, Antonio Vargas, han presentat la iniciativa este matí davant els mitjans de comunicació, membres de la Taula dels Corts i representants dels Grups Polítics de la cambra.

L’app de Google Arts & Culture és gratuïta i es troba disponible en Internet, en iOS i en Android. Al web es pot consular en https://artsandculture.google.com/partner/corts-valencianes

Esta noticia también está disponible en: Castellano

DEIXAR UN COMENTARI

Escribe tu comentario
Please enter your name here