Les Corts commemoren la seua sessió de fa 600 anys en la que es creà la Generalitat

0
766

València, 21 de març de 2018 – Un 22 de març de 1418 s’aprovava al Convent de Sant Doménec de la ciutat de València la creació de la Diputació General o Generalitat. Les actes d’eixa sessió diuen: «Ítem, que la Dipputació e officis dessús dits duren per tres anys, los quals feneixquen en la festa de Nadal del any mil cccc xxii, e que ladonchs ne sien elets altres, ço és, que los del braç ecclesiàstich sien elets per los dits dipputats del braç ecclesiàstic, e los del braç militar per los dipputats del braç militar, e los del braç reyal elegeixquen los jurats de la ciutat de València lo dipputat, clavari, administrador e comptador qui deuen ésser per la dita ciutat […] e los jurats de la ciutat de Xàtiva o vila real que aurà haver l’offici de la Depputació elegeixquen lo deputat que y deurà ésser per les dites ciutat de Xàtiva e viles reyals, […] e axí·s segueixca de trienni en trienni». Segons els estudiosos, eixe, en concret, era el capítol del donatiu solemnement aprovat en la darrera sessió de les primeres Corts Valencianes convocades per Alfons el Magnànim, que contenia la clau del que hui, sis-cents anys després, commemorem: la Diputació del General o Generalitat, l’organisme encarregat de recaptar i gestionar els principals impostos pagats al rei pels habitants del Regne de València, s’institucionalitzava i es feia permanent. Era la culminació d’un llarg camí de vora dos segles de desenvolupament d’aquell nou territori europeu creat en època de Jaume I i era també, justament, el punt d’eixida del Segle d’Or dels valencians.

Per commemorar l’efemèride, les Corts Valencianes han organitzat un acte institucional el mateuix dia al mateix convent, hui seu de la Capitania General de València. Tot això ho podràs seguir en directe al teu ordinador, tauleta o mòbil des de la nostra pàgina de Facebook i també des del nostre canal de Youtube. Ací tens els enllaços:

Facebook: www.facebook.com/cortsval
Youtube: LesCortsValencianes

L’acte es tancarà amb el concert de Capella de Ministrers, que interpretarà les peces del seu disc “Quattrocento”, un treball sobre la música al Nàpols de la Corona d’Aragó del segle XV i que ha estat premiat com a millor disc de música antiga en els Premis Internacionals de Música Clàssica de 2018.

“Quattrocento” és el treball discogràfic número 54 de la més que reconeguda formació dirigida per Carles Magraner i en este disc recupera les músiques de la cort napolitana de la Corona d’Aragó, tan vinculada als orígens del Renaixement. A “Quattrocento” recull peces de Domenico de Piacenza, Francisco de la Torre, Hans Judenkünig i Joan Ambrosio Dalza, entre d’altres. El cançoner que millor el representa és el manuscrit 871 de Montecassino, perquè es considera vinculat a la cort napolitana de la Corona Aragonesa.

Els intèrprets de Capella de Ministrers són Carles Magraner (direcció i violes), Ignasi Jordà (exaquier), Robert Cases (guitarra renaixentista i viola de mà), David Antich (flautes), Quim Guerra (xirimia), Elies Hernandis (sacabutx), Álvaro Martínez (sacabutx) i Pau Ballester (percussió).

Esta noticia también está disponible en: Castellano

DEIXAR UN COMENTARI

Escribe tu comentario
Please enter your name here